Konfiguracja: Zarządzanie magazynem

O programie

Agent DVR łączy katalogi Multimedia i poszczególne foldery Urządzenia, aby wydajnie zarządzać przestrzenią dyskową. Ustaw limity rozmiaru i wieku, aby stare nagrania były automatycznie usuwane i dyski nigdy się nie zapełniały, lub wykorzystaj opcje archiwizacji i blokowanie plików, aby skopiować starą Zawartość do chłodnej pamięci masowej i zachować ważną Zawartość w bazie danych.

Dwa poziomy zarządzania pamięcią masową

Zarządzanie pamięcią masową można włączyć na dwóch niezależnych poziomach. Oba działają za każdym razem, gdy zachodzi sprawdzenie pamięci masowej (patrz Interwał pamięci masowej w Ustawienia serwera), a każdy z nich usuwa tylko najstarsze pliki do czasu spełnienia jego własnych limitów.

  • Lokalizacja pamięci masowej (poziom serwera): Ustawiana w Ustawienia serwera - Pamięć masowa. Maks. rozmiar i Max wiek tutaj mają zastosowanie do łącznej sumy wszystkich urządzeń, które nagrywają do tej lokalizacji. Jeśli trzy kamery dzielą lokalizację z limitem 4096 MB, dzielą między sobą 4 GB - a nie po 4 GB każda. Pliki z najstarszego urządzenia są usuwane w pierwszej kolejności, niezależnie od tego, do której kamery należą.
  • Urządzenie (poziom kamery lub mikrofonu): Ustawiana na karcie Pamięć masowa podczas edycji urządzenia. Maks. rozmiar i Max wiek tutaj mają zastosowanie tylko do własnego folderu tego urządzenia.

Oba poziomy się nie negują. Limit, który zostanie osiągnięty jako pierwszy, to ten, który usuwa pliki, więc rzeczywiste przechowywanie jest zawsze bardziej restrykcyjne z obu. Urządzenie ustawione na zachowanie 31 dni nagrań wideo będzie nadal tracić materiały wideo po 3 dniach, jeśli lokalizacja, w której się znajduje, jest ograniczona do rozmiaru, który zapełnia się w 3 dni.

Wybierz jedno podejście:

  • Jeden wspólny limit dla całego dysku: Włącz zarządzanie w Lokalizacji pamięci masowej i pozostaw je wyłączone na każdym urządzeniu. Jest to najprostsza opcja i gwarantuje, że dysk nigdy się nie zapełni, ale zajęte kamery mogą wyprzeć spokojne.
  • Indywidualne limity dla każdej kamery: Wyłącz zarządzanie w Lokalizacji pamięci masowej i włącz je na każdym urządzeniu z jego własnym Maks. rozmiarem i Max wiekiem. Upewnij się, że limity dla poszczególnych urządzeń sumują się do wartości mniejszej niż wolne miejsce na dysku.
  • Oba: Włącz zarządzanie na obu poziomach, ustawiając limit lokalizacji na wystarczająco wysokim poziomie, aby działał jako siatka bezpieczeństwa (na przykład wolne miejsce na dysku) i limity dla poszczególnych urządzeń kontrolujące rzeczywiste przechowywanie.
Jeśli nagrania znikają szybciej niż oczekiwano, najpierw sprawdź limity lokalizacji w Ustawienia serwera - Pamięć masowa, a następnie sprawdź dzienniki w raporcie zarządzania pamięcią masową, który zawiera listę tego, co zostało usunięte na każdym poziomie.

Ustawienia Katalog Multimedia

Wiele lokalizacji pamięci masowej można dodać w Agent DVR przy użyciu ustawień w Ustawieniach serwera. Otwórz Ustawienia serwera i wybierz kartę Pamięć masowa. Kliknij Konfiguruj, a następnie kliknij, aby dodać lub edytować lokalizację pamięci masowej. Każda lokalizacja służy jako baza do przechowywania urządzeń i ma własne reguły dotyczące rozmiaru i wieku pliku.

Limity ustawione tutaj mają zastosowanie do sumy wszystkich urządzeń nagrywających do tej lokalizacji, a nie do każdego urządzenia osobno. Zapoznaj się z dwoma poziomami zarządzania pamięcią masową powyżej.

Aby zarządzać lokalizacją pamięci masowej:

  • Lokalizacja: Ścieżka lub ścieżka UNC do lokalizacji pamięci masowej.
  • Domyślne: Ustaw jako domyślną lokalizację dla nowych urządzeń.
  • Zarządzanie: Włącz zarządzanie pamięcią masową, aby automatycznie usuwać starą zawartość z tej lokalizacji jako całości. Pozostaw to wyłączone, jeśli chcesz zamiast tego kontrolować retencję dla każdego urządzenia osobno.
  • Maks. rozmiar: Ustaw limit dla łącznego rozmiaru tej lokalizacji na wszystkich urządzeniach w MB (0 = bez ograniczeń).
  • Max wiek: Ustaw maksymalny wiek pliku w godzinach dla wszystkich plików w tej lokalizacji (0 = bez ograniczeń).
  • Usuń do kosza: Wybierz opcję usuwania plików do kosza zamiast trwałego usunięcia (tylko Windows).
  • Magazyn sieciowy: Dla użytkowników Windows wprowadź szczegóły, jeśli ścieżka pamięci masowej wymaga uwierzytelnienia.

Archiwizum Multimediów

Każda lokalizacja pamięci masowej może być powiązana z archiwum. Archiwa to zwykle duże dyski, które przechowują nagrania przez długi czas. Agent DVR może przenosić nagrania do archiwum zamiast je usuwać.

Aby zarządzać lokalizacją archiwum, zobacz Ustawienia serwera. Otwórz Ustawienia serwera i wybierz kartę Pamięć masowa. Kliknij Konfiguruj

  • Lokalizacja archiwum: Ustaw lokalizację do archiwizowania nagrań. Zobacz scalanie tagów. Możesz również użyć {DIR} jako nazwy katalogu urządzenia i {GRABS}, które rozpoznawane jest jako "grabs/" dla zdjęcia lub nic dla nagrania.
  • Lokalizacja zdjęć: Ustaw lokalizację do archiwizowania zdjęć. Jeśli pole jest puste, Agent DVR używa głównej lokalizacji archiwum.
  • Indeksuj pliki archiwalne: Zaznacz tę opcję, aby zachować plik w bazie danych z nową ścieżką do lokalizacji archiwum (tylko nagrania).
  • Termin wygaśnięcia archiwum: Opcja usuwania zawartości archiwum starszej niż ustawiona liczba dni. Ustaw na 0, aby wyłączyć. Proces sprawdzania i usuwania zawartości archiwum uruchamia się raz dziennie (o północy GMT).

Ustawienia urządzenia

Agent DVR oferuje również szczegółowe ustawienia pamięci masowej dla każdego urządzenia. Znajdź je na karcie Pamięć masowa podczas edytowania urządzenia.

Limity poszczególnych urządzeń dotyczą tylko folderu tego urządzenia. Jeśli lokalizacja pamięci masowej, do której urządzenie zapisuje nagrania, ma również włączone zarządzanie, limit całkowity tej lokalizacji nadal obowiązuje ponad te ustawienia i może usunąć pliki wcześniej. Przejrzyj dwa poziomy zarządzania pamięcią masową.
  • Lokalizacja: Wybierz jedną z lokalizacji multimediów zdefiniowanych w ustawieniach serwera.
  • Folder: Nazwa folderu w lokalizacji dla plików tego urządzenia.
  • Archiwizum: Włącz, aby przenosić pliki do lokalizacji archiwum zamiast je usuwać. Zwróć uwagę na miejsce w archiwum. Zablokowane pliki nie będą archiwizowane.
  • Włączone: (w sekcji Zarządzanie pamięcią) Przełącz zarządzanie pamięcią masową dla tego urządzenia. Włącz tę opcję, gdy chcesz mieć indywidualne reguły przechowywania dla tego urządzenia.
  • Maks. rozmiar: Maksymalny rozmiar folderu multimediów tego urządzenia (MB).
  • Max wiek: Maksymalny wiek plików w folderze multimediów tego urządzenia (godziny).