Przyznawanie dostępu
Udostępnianie dostępu do kamer i mikrofonów znajomym, rodzinie, klientom lub współpracownikom jest łatwe dzięki iSpyConnect. Chociaż potrzebujesz subskrypcji, aby udostępnić dostęp, osoby, z którymi się dzielisz, nie potrzebują subskrypcji.
Aby przyznać dostęp:
- 1: Przejdź do linku "Uprawnienia" w menu Konta na portalu internetowym.
- 2: Wyślemy łącze e-mailem do osoby, z którą się dzielisz. Będzie ona musiała kliknąć to łącze i utworzyć konto, aby uzyskać dostęp do twojego serwera.
- 3: Możesz dać im pełny dostęp (włączanie/wyłączanie, nagrywanie, usuwanie itp.) lub dostęp tylko do odczytu, a dostęp możesz odwołać w dowolnym momencie.
Porada: Jeśli nie otrzymają łącza lub nie zostało zastosowane do ich konta, użyj przycisku edycji obok uprawnień, aby uzyskać Kod dostępu. Mogą go używać na stronie ispyconnect.com/app po zalogowaniu.
Uwaga: Zaproszeni użytkownicy nie potrzebują własnej subskrypcji, aby uzyskać dostęp do twojego serwera. Potrzebują jej tylko wtedy, gdy chcą dodać własne serwery.
Rozwiązywanie problemów: Jeśli twój serwer nie pojawia się dla nich, upewnij się, że jest połączony i online, a następnie sprawdź konfigurację w Grupach uprawnień.
Konfigurowanie uprawnień
Użyj tych ustawień, aby kontrolować dokładnie to, co każdy zaproszony użytkownik może widzieć i robić:
- PTZ: Użytkownik może kontrolować PTZ.
- Tylko do odczytu: Użytkownik może wyświetlać wideo, ale nie może edytować ustawień.
- Własne ustawienia: Użytkownik może zapisać własne widoki, filtry, wyświetlanie planu piętra i mapowanie klawiszy. Jeśli ta opcja nie jest zaznaczona, będą używać konfiguracji konta administratora.
- Pobrane pliki: Użytkownik może pobierać nagrania.
- Dźwięk: Użytkownik może słuchać transmisji na żywo i nagrane audio.
- Rozmowa: Użytkownik może korzystać z funkcjonalności rozmowy.
- Grupy: Patrz sekcja Grupy poniżej.
- Kod dostępu: Udostępnij to użytkownikowi, jeśli jest potrzebne.
Grupy uprawnień
Grupy uprawnień umożliwiają ograniczenie dostępu zaproszonych użytkowników do określonych kamer i mikrofonów, na przykład udostępniając tylko urządzenia zewnętrzne.
Tutaj określ nazwę serwera i opcjonalnie grupy, aby ograniczyć dostęp do określonych urządzeń. Domyślną nazwą serwera jest "Agent", ale możesz ją zmienić w Ustawieniach serwera. Nazwy grup nie rozróżniają wielkości liter.
Aby ograniczyć dostęp do określonych urządzeń:
- Przypisz nazwę grupy w ustawieniach urządzenia na karcie Ogólne (np. "outside").
- W polu Grupy użytkownika dodaj grupę "outside", aby ograniczyć jego dostęp do urządzeń oznaczonych w ten sposób.
- Przypisz nazwę grupy do wszystkich pozostałych urządzeń - jeśli urządzenie nie jest przypisane do grupy, będzie widoczne dla wszystkich.
Ważne: Jeśli zmienisz nazwę serwera, zaktualizuj uprawnienia, aby były zgodne. Na przykład zmień "Agent,neighbours,police" na "MyPC,neighbours,police".
Wskazówka: Użyj specjalnej nazwy grupy urządzenia "exclude", aby kamera lub mikrofon nie były widoczne dla kogoś innego.
Uwaga: Pole Grupy urządzenia jest również używane przez interfejs HTTP i interfejs wiersza poleceń do sterowania grupami urządzeń.